Zwarsluis Ommen
Zwarsluis Ommen

De Overijsselse Vecht

Vanaf Hasselt tot Ommen is het bevaarbare deel van de Overijsselse Vecht ongeveer 30 km. De route gaat tot Ommen, hier kun je niet verder, maar het is de moeite meer dan waard. Bij Dalfsen en Ommen zijn goede voorzieningen om aan te leggen. De voorbereidingen zijn er om van Ommen door te varen naar Hardenberg, dan ontstaat er een prachtige route. 

We pakken de reis op bij Zwartsluis en varen via het Zwarte water richting Zwolle. We arriveren rond 15.00 uur bij het oude Hanzestadje Hasselt, horen van de havenmeester dat er de andere dag een festival van dweilorkesten zal zijn. We besluiten om dan maar twee nachten te blijven. In de omgeving zijn goede fiets en wandelpaden een mooi gebied om te verkennen en Hasselt is een gezellig klein stadje aan het water.
We gaan verder richting Zwolle en nemen de afslag Ommen (bakboord) en varen de Overijssels Vecht op richting Dalfsen. We varen een mooie rustige rivier en bellen ruim 1 uur van te voren de sluis Vechteweerd dat we onderweg zijn. De sluiswachter weet dat we komen en indien nodig wacht hij ons op, het om-schutten kost hem een klein uur, hij wacht als de sluis op onze kant op invaart staat. Dit geld ook voor de Vilsteren-sluis tussen Dalfsen en Ommen. We blijven een paar dagen in Dalfsen liggen, het is hier voor de fietser en wandelaar een mooi gebied om dagtochten te maken.

Na een paar dagen Dalfsen ga we op weg naar Ommen
De natuur is mooi en rustig, hier kom je voor, dit is geen randstad, een mooie rivier voor de wat onervaren schipper om te leren omgaan met boot, twee sluizen komt men tegen, waarbij alle tijd wordt genomen om te schutten. Aangekomen bij de sluis van Vilsteren zitten er veel kinderen die geamuseerd het hoe werkt dit allemaal aanschouwen. We arriveren in Ommen, ook hier blijven we een paar dagen fietsen en wandelen. Met de mooie zomer in 2018 is het hier goed toeven, denk dat we volgend jaar weer gaan.
Als we terug gaan varen we rechtstreeks door naar Zwolle, dit is in een dag ruim te doen en Zwolle is een gezellige stad met veel gezellige terrassen. Bij Zwolle kun je de IJssel opvaren richting Kampen of Deventer.