11 steden 11 fonteinen

Friesland, beroemd door zijn elf stedenroute, mooie route om te varen maar je moet hier wel minimaal een kleine week voor uittrekken. Om rustig allerlei steden en dorpjes te bezoeken heb je meer tijd nodig, ook veel dorpjes zijn een tussenstop meer dan waard.

Burdaard winterBurdaard


Koren, pel en houtzaagmolen De Zwaluw,  op de elf steden route. Mooi winters tafereel in het dorpje Burdaard, gemaakt door Romke HoekstraDe originele elf stedenroute, waarbij alle bruggen een kruiphoogte hebben van 2.40 meter, je komt een paar sluisjes tegen waar een zelfbediening op zit en in Aldtsjerk een brug die men zelf moet bedienen. 

De route kan op meerdere manieren gevaren worden, Friesland is als een groot ski-gebied, met een type schip als een Doerak kun je bijna overal langs, dwars door de kleine dorpen en steden.

De Luts door BalkBalkVaren met open tent met de ramen naar beneden, zo kunnen onder veel bruggetjes door.  

BlikvaartBlikvaart

 


Elfstedenbrug

De foto boven varen we dwars door Balk, komend vanuit de bossen van Gaasterland, onderweg naar het Slotermeer. Op het filmpje zien we het elfstedenbrugje bij Aldtsjerk (oudkerk). Een uniek project midden in het veld, op schaats of boot zie je pas hoe mooi dit is.   Onderstaand de Elfstedenroute, waarbij vele andere opties ook gevaren kunnen worden, als je deze route rustig wil varen heb je meer tijd nodig, plan wat je beslist wil zien en pas daar de route op aan.

ElfstedenrouteElfstedenroute

De rode lijn is de route, blauw de slootjes en de meren, deze kunnen allemaal bevaren worden met een Doerak.