Introductie Doel & Inhoud Informatie documenten Voorbeelden Vraag & Antwoord Contact
Ondertapijt
Egaliseren

Zwevende ondervloer

ga direct naar...     terug
De eerste groep die we hier behandelen zijn de zwevende ondervloeren. Veel toegepast wordt een type zachtboard, dit plaatje is redelijk vormvast en is er in diverse soorten. Kwaliteit heeft hier te maken met persing, dikte en grondstof. Dikke plaatjes, slap geperst is kwalitatief minder dan een dunne plaat stevig geperst. Men loopt toch op deze ondervloer, hij slijt en mag hierom best stevig zijn.
De twee soorten die men hier ziet verschillen van dikte, hieruit kan men afleiden dat de dunne voor de minder belopen vertrekken toegepast word en de andere voor wat zwaarder gebruik. Deze stelregel is gedeeltelijk waar, maar de dikke plaat is indrukgevoeliger en wanneer de keuze valt op een fijn en dun in elkaar geweven tapijt, dan is van dit tapijt de grote tegenstander indrukken van stoelpoten e.d, hier kiest men dan voor een dunne, stevige ondervloer.
Andere typen zwevende ondervloeren die creŽren een harde toplaag deze worden onder meer toegepast bij linoleum, die wordt verlijmd op deze ondervloer. Een zachte toplaag veroorzaakt bij linoleum putjes of schade in de vorm van gaten. Deze zwevend vloeren worden gelegd met ruimte langs de plinten om uitzetting op te vangen. De getoonde vloer is een mdf systeem met een alu-folie met tempex, dit om het geluid te dempen en optrekkend vocht te weren, het dient niet als vochtscherm, daarvoor dient men andere maatregelen te treffen. Gaan we naar een nog zwaardere ondervloer dan komen we terecht bij de kruislings verlijmde houten ondervloer. Deze is meestal voorzien van een geluidsdempende onderlaag en wordt dan ook meer in de parketvloeren gebruikt. Voor bovenverdiepingen in appartementen of flat is hij goed toe te passen. Er zijn typen waarop een plavuizen kan worden verlijmd, waarvan de benedenburen geen last hebben. Ook hier wordt er weer rekening gehouden met de uitzetting van de vloer, afhankelijk van het type worden deze ondervloeren vaak in de veer en groefverbinding met elkaar verlijmd.

 

Ondertapijt

Ondertapijten worden gebruikt onder zachte vloeren zoals tapijt. Er zijn diverse soorten, van geperste vodden tot pure rubber. Het rubber ondertapijt is meestal van gerecycled materiaal, zoals oude autobanden.
Voor een zacht en verend tapijt is dit een mooi systeem, er zijn systemen dat men het ondertapijt fixeert op de bestaande vloer, het tapijt word dan verlijmd op het ondertapijt, hierbij dient men echter wel te letten op de vastheid en het eventuele restvocht van de ondervloer. Risico is krimp van het ondertapijt waardoor het tapijt niet meer aansluit op de plinten. Het mooiste systeem is om rondom smoodhedgelatten te monteren, het ondertapijt tussen de latten te leggen, hier komt over heen het tapijt. Voor een strakke stoffering spant men met een grote spanner het tapijt strak.
 

Egaliseren

Egaliseren van vloeren, is met een vloeibare pasta de vloer vlak maken. In grote werken kan dit met een pomp, men pomp dan de egaline via een slangenstelsel naar de gewenste plaats. Hier vloeit men de zelfnivellerende egaline op de vloer. Handmatig kan men ook egaline aanbrengen met een vlakspaan, mooier en beter met een rakel en prikroller. Handigheid hierin is gewenst, het moet redelijk snel aangebracht worden vanwege een goede vloeiing.
Er zijn diverse soorten egaline, het kiezen van de juiste soort en het in acht nemen van mengverhoudingen zijn erg belangrijk. Het beoordelen van de vloer over hoe hij behandeld moet worden, wat voor egaline men moet gebruiken, droogtijden, schuren en legklaar maken is erg belangrijk. Wij kunnen checklijsten sturen, vragen beantwoorden, vloerinspectie uitvoeren en een vloer legklaar voor u opleveren.
 

Home | Introductie | Doel & Inhoud | Informatie documenten
Produkt & informatie | Vraag & Antwoord | Contact | Sitemap